DRAGØR VILLAGE

Old and yellow

OUR TRAVEL ADVENTURES - DRAGØR

16-05-2022

Wat te doen...Zondagavond hebben we zitten kijken wat er nog meer te doen is in en rondom Kopenhagen. Kopenhagen is een mooie gezellige stad. Zeer zeker. Maar eerlijk gezegd heb je (als je je dagen goed benut) de stad in 3 volle dagen wel gezien. Na een avondje surfen op het internet komen we uit bij het plaatsje DRAGØR. Een dorpje dat grotendeels intact is gebleven en gehouden eind 19e eeuw. Oorspronkelijk was het een aanlegplaats voor de haringvisserij (1350). Het dorpje ontstond door Nederlandse havenlieden en rond 1600 onstonden de eerste (20) huizen. De haven groeide in diezelfde tijd. De haven groeide uit tot een van de belangrijkste voor Denemarken tot aan de oorlog met Engeland (1807-1814). De veerverbinding verdween in 1999 door het ontstaan van de Øresundbron (de verbindingsbrug Denemarken / Zweden.Op naar Dragør...

Al vlug komen we er achter dat de Citycard ook het gebied bevat waarin het dorpje ligt. We hoeven dus geen extra kaartje te kopen. Dat is weer mooi meegenomen. Met de metro gaan we tot aan de luchthaven waar we de bus nemen naar het dorpje. Het is een rechtstreekse verbinding. Hoe handig wil je het hebben.

Als we uitstappen staan we zo enkele decenia terug in de tijd. De rust die hier heerst is ongekend. Weinig tot geen toeristen aanwezig! We lopen de 'hoofdstraat' door en komen aan in een haventje waar vele kleine bootjes liggen. Ook zien we weer (jaja) de Øresundbron (de Sontbrug dus) liggen. Als we doorlopen gaan we over hele grote rotskeien naar een soort van talud. Even wat klimmen en klauteren en dan komen aan het einde. Hier maken we wat foto's en laten de rust even tot ons komen. Dan gaan we op zoek naar een restaurantje om iets te drinken. Een lekker speciaal biertje voordat we verder gaan.

Als we het terrasje verlaten lopen we een heel stuk langs het water en langs de achtertuinen van de leuke, gezellige huisjes. Zo nu en dan passeert een megagroot vrachtschip over het stille water. Dan hoor je pas hoeveel geluid zo'n schip produceert! Via de andere kant lopen we terug door het dorpje en belanden we in de straatjes van de gele huisjes (ALLE huisjes zijn geel!). Het is net alsof je op een filmset bent terechtgekomen. Heel erg gadateerd maar heel erg mooi.
Bunker

Als we aan de andere kant het dorpje uitkomen zien in de verte een dijk. Natuurlijk wil ik daar even naartoe! Op (en in) de dijk ligt een oude bunker. Als we boven aankomen is ook hier het uitzicht erg mooi. Je kijkt over de haventjes met honderden bootjes heen en ook zie je de gele huisje goed liggen. Als we er een tijdje hebben doorgebracht gaan we terug naar hetzelfde terrasje om een hapje te eten. Nog een drankje naa en dan is het alweer tijd om terug te gaan naar Kopenhagen...In de avond gaan we nog een keer naar het strand en lopen we de andere kant op. Hier komen we uit in de duinen waar nog veel leven is (voornamelijk hardlopers). We lopen nog een eindje door de duinen en gaan via de Lidl terug naar ons hotel. Daar moeten we nog de koffers pakken...De volgende dag moeten we al vroeg op want om 09.00uur vertrekt ons vliegtuig weer... snik. Kopenhagen is gezellig en een geweldig mooie stad. 3 a 4 dagen is zeker wel voldoende om de hele stad te verkennen.
volg me op instagram en facebook